Expozitie personala „Ocru – atelierul pictorului ca scena de teatru”

Pictorul şi „scena” sa:Ocru

Invitaţie la teatru! Dar nu pe o scenă convenţională, cidirect în atelierul artistului plastic Andrei Damo, prezentat laGaleria Artelor a Palatului Cercului Militar Naţional, metaforic,sub forma unei scene de teatru. În colţurile galeriei, artistul îşi expune uneltele de lucru, ce stau parcă de strajă picturilordin care par a striga către public viaţa, forţa, păcatul, inocenţa,erotismul crud al omului care se detaşează de celelalte vietăţi prin puterea de a-şi imagina, de a fi creativ.

Andrei Damo este într-o continuă febră a creaţiei. Nu se opreşte niciodată asupra unei singure picturi. Începe zece deodată. Pictează la care simte, când simte. Uneori, pentru că un tablou a fost abandonat mai mult timp, nu mai ştie exact ce a vrut să facă. Dar imediat ştie altceva. Că viaţa tabloului, dacă există, va continua. Andrei Damo nu iese din casă. Nu se poate desprinde de atelier. Şi dacă o face, cu înfăţişarea-i patriarhală, poate fi lesne confundat cu un preot. Este un om plin de contraste. Atât de modest, de firesc, de uman încât îi simţi superioritatea chiar înainte de a-i descoperi opera.

Glumeşte mult. În urmă cu câţiva ani, l-am vizitat în atelier pentru o filmare. După discuţiile impresionante despre pictură, despre trăirile artistului, despre programul său de lucru, şoferul, ca să intre cumva în vorbă, simţind nevoia de a fi parte a discuţiei, de a se integra în atmosferă şi mai ales de a face un compliment, a exclamat, uitându-se la figura unui soldat cu privire dură, ucigaşă: Ce tablou! Am şi eu unul acasă, pe peretele din sufragerie. Un cap de leu uriaş, luat din târg. Domnule, de oriunde l-ai privi, pare că se uită la tine. Altădată, o doamnă care venise în curtea artistului să-i ajute la muncile casei, tânără, puternică, tăietoare de lemne, şi-a exprimat, la un moment dat, dorinţa de a-l cunoaşte pe artist. Acesta era în genunchi, bătea nişte cuie la un şevalet. Femeia a privit uimită opera impresionantă din atelier, tablourile cu ramă, fără ramă ori abia începute şi a exclamat:Wow! Dumneavoastră aţi pictat toate acestea? Da,răspunde Damo uşor amu-zat. De ce, nu am faţă? Femeia îl priveşte cu un uşor aer de superioritate şi răspunde cât se poate de sincer:Nu! Andrei Damo, o prezenţă agreabilă, vă aşteaptă la fiecare expoziţie şi are o poftă nebună de a vă primi prin operă în viaţa lui şi de a împărtăşi pasionaţilor din culisele febrei creaţiei, de care suferă dintotdeauna. În această perioadă, dacă vă grăbiţi, îl puteţi întâlnila Galeria Artelor, până pe 10 noiembrie, la expoziţia intitulată: Ocru.

Maior Constantin Mireanu

Sursa: http://presamil.ro/om/2016/44/files/assets/basic-html/index.html#17/z#noFlash

Ti-a placut? Share!

0 comments on “Expozitie personala „Ocru – atelierul pictorului ca scena de teatru”

Leave Comment